INFORMAȚII DESPRE COMPARTIMENT
Camera de gardă are, în principal, următoarele atribuţii:
- triajul urgenţelor la prezentarea la spital;
- primirea, stabilizarea şi tratamentul iniţial al tuturor urgenţelor, cu prioritate al urgenţelor majore;
- asigurarea asistenţei medicale de urgenţă pentru urgenţe majore în echipele mobile de intervenţie;
- investigaţii clinice şi paraclinice necesare stabilirii diagnosticului şi începerii tratamentului iniţial;
- consultul de specialitate în echipă cu medicii de gardă din spital, pentru stabilirea secţiei în care urmează să se interneze pacienţii;
- monitorizare, tratament şi reevaluare pentru pacienţii care necesită internare;
- tratament, stabilizare şi reevaluare pentru pacienţii care nu necesită internare.
INFORMAȚII UTILE PENTRU PACIENȚI
Camera de gardă se ocupă de urgențele reale care pot fi gestionate ad-hoc sau necesită internare ulterioară pe una dintre structurile de spitalizare continuă ale Spitalului Ioan Lascăr Comănești.
În cazul în care nu există o urgență reală, pacienții trebuie să se prezinte la medicul de familie sau în ambulatoriu.
Prezentările la Camera de gardă sunt triate de o asistentă cu experiență sau de un medic, fiind mai apoi împărțite pe coduri specifice:
Codul roșu înseamnă că pacientul necesită implicare promptă, cel galben presupune abordare în cel mult 10 minute, iar cel verde implică preluare în 30 de minute.
Codul albastru înseamnă așteptare de 60 de minute sau mai mult, în timp ce codul alb desemnează un pacient care are nevoie de o injecție sau o schimbare de pansament, însă nu prezintă acuze clinice.
Persoanele care se încadrează în ultimele două coduri pot fi redirecționate către ambulatoriu.
Biletele de trimitere în regim cronic sunt invalide la Camera de gardă.
ECHIPAMENTE MEDICALE
- Electrocardiograful este un dispozitiv medical care înregistrează activitatea electrică a inimii. Acesta detectează semnalele electrice care fac ca muschiul inimii să pompeze sânge în tot corpul. Principalele boli care pot fi identificate cu ajutorul electrocardiografului sunt: aritmiile, ischemiile, hipertrofia cardiacă, anevrismele și infarctul de miocard.
- Defibrilatorul este un dispozitiv electronic conectat la inimă, plasat subcutanat, la nivelul peretelui toracic și dotat cu un mini-computer ce monitorizează permanent bătăile inimii. Acesta identifică ritmul anormal și aplică tratamentul corespunzător pentru a restabili bătăile normale ale acesteia.
- Infuzomatul este un dispozitiv medical folosit pentru a furniza infuzii corecte și exacte, în mod controlat, în corpul pacientului. Acesta este indicat pentru administrarea cu acuratețe și precizie a lichidelor, a medicamentelor, a alimentației parenterale și a produselor sangvine.
- Injectomatul reprezintă o seringă automată care livrează tratamente sub formă de soluții ce pot fi injectate în mod continuu, potrivit unei doze prestabilite. Printre avantajele dispozitivului medical se numără operarea ușoară, regimul constant, precizia ridicată și verificarea automată a specificațiilor seringii.
- Monitoarele pentru funcții vitale se utilizează sub supravegherea personalului medical. Cu ajutorul acestora se pot obține informații valoroase despre rata pulsului, frecvența respirației, saturația oxigenului sanguin, tensiunea arterială și temperatura pacienților.
Pe lângă aceste echipamente medicale, Camera de gardă a Spitalului orășenesc Ioan Lascăr Comănești este dotat cu:
- Trusă medicală de urgență;
Echipa noastră este formată din medici dedicați, asistente medicale, infirmiere și registratori medicali care încearcă să vă îmbunătățească constant experiența dumneavoastră la Camera de Gardă.
PERSONAL
MEDIC COORDONATOR
Dr. Chimacovschi Valeriu
ASISTENT
As. Med. Botezatu – Alus Camelia Mihaiela
Contact : 0234/374.215 int. 202
E-mail : Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.